Хората, поставени под карантина преди вота на 14-и ноември, ще могат

...
Хората, поставени под карантина преди вота на 14-и ноември, ще могат
Коментари Харесай

Поставените под карантина гласуват с подвижна кутия

Хората, поставени под карантина преди вота на 14-и ноември, ще могат да гласоподават в преносима изборна кутия. За задачата ще би трябвало да подадат заявление в съответната община. Те ще могат да гласоподават даже и в случай че са болни в деня на вота.

Именно поради рекомендациите в деня на вота през днешния ден ЦИК трябваше да организира среща със здравния министър доктор Стойчо Кацаров и с основния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Такава обаче не се състоя, съобщи Нова тв.

„ Господин Кунчев е карантиниран. Имаше предложение от Министерството на здравеопазването, защото здравният министър не може да участва, да дойде заместникът на доцент Кунчев и представител на дирекция „ Здравен надзор ” - откъдето предлагат какви ограничения да бъдат въведени. ЦИК взе решение, че сътрудниците държат да се срещнат с министър ”, изясни зам.-председателят на Комисията Росица Матева.

От ЦИК излизат с нови рекомендации за организацията на вота в интервал на пандемия. „ Аз лично ще предложа да може да се гласоподава с ръкавици ”, добави Матева.

„ Първото писмо, което изпратихме на здравния министър, беше с предложение, в случай че Здравното министерство планува въвеждането на ограничения, които биха лимитирали изборните права на жителите – те да бъдат разисквани с ЦИК, защото тя е органът, който е стопанин на изборния развой ”, сподели още зам.-председателят на Комисията. 

Правото си на избор ще могат да упражнят и хората, които попаднат под карантина и в деня на вота. Те би трябвало да подадат заявление до общината. При подадени най-малко 10 заявки в съответния регион и община се основава преносима секционна комисия. Очакванията на ЦИК са да има опция всеки един карантиниран да упражни правото си на глас на 14 ноември.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР